Kijkoperaties / laparoscopie

Bij een kijkoperatie wordt in principe hetzelfde gedaan als bij een ‘gewone’ operatie, dus het wegnemen van een ziek orgaan of het herstellen van een probleem, alleen zonder daarvoor een grote snee/wond in de buik te hoeven maken. Hiertoe wordt om te beginnen de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2). Dit is een onschadelijk gas en het is nodig de buik ‘op te blazen’ om zo meer ruimte te maken tussen de verschillende organen waardoor het mogelijk is om veilig te kunnen opereren.

Daarna wordt een aantal buisjes in de buik gebracht, meestal 3 tot 5, die 0,5 of 1 centimeter dik zijn. De wondjes in de buikwand worden hierdoor dus ook maar slechts 0,5 en 1 centimeter!

Door één van de buisjes wordt een camera ingebracht, zodat de uroloog op een televisiescherm de buikinhoud kan zien. Door de andere buisjes worden instrumenten ingebracht waarmee wordt geopereerd, zoals schaartjes en een pincetje, en soms extra instrumenten om de operatie gemakkelijker te maken. Dit verschilt per ingreep. Het opereren zelf gebeurt dus ook helemaal via het televisiescherm en vandaar de naam kijkoperatie.

Om een orgaan te kunnen verwijderen is het soms nodig één van de sneetjes iets groter te maken. Aan het einde van de ingreep wordt al het koolzuurgas eerst verwijderd en daarna worden de wondjes gesloten. Meestal wordt voor enkele dagen een wonddrain achtergelaten om het wondvocht af te laten lopen.

Beleef uw kijkoperatie in 360°

De 360° video van uw kijkoperatie zorgt voor een levensechte beleving, waarin u al vóór de operatie te zien krijgt wat u in het ziekenhuis te wachten staat.

Download de app van Infor-med

infor-med logo

en bekijk alle 360° video’s

  • ga naar de App store, Google Play of de Microsoft Store en zoek op ‘Infor-med’;
  • kies rechtsonder ‘Infor-med library’ en klik vervolgens op het logo van Máxima Medisch Centrum;
  • bekijk de 360° video naar keuze

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Urologie
(040) 888 83 90
Eindhoven route 117
Veldhoven route 172

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving