maandag 13 maart 2017 De chirurg is de kunstenaar, niet Da Vinci

Robot-gestuurd opereren klinkt futuristisch en spreekt tot de verbeelding, maar Laurent Fossion, uroloog in het Máxima Medisch Centrum (MMC) te Eindhoven/Veldhoven, heeft ook een kanttekening bij deze operatietechniek. “Open, laparoscopische en robot-gestuurde interventies zijn allemaal geschikte operatietechnieken, mits ze uitgevoerd worden door een ervaren chirurg.”

De laparoscopische radicale prostatectomie is een ingewikkelde operatie. Door de locatie in het kleine bekken is er een heel beperkte ruimte. Bovendien moet de chirurg niet alleen de prostaattumor verwijderen, maar nadien ook een reconstructie uitvoeren. Daarbij wordt opnieuw een verbinding tussen de blaas en plasbuis gemaakt, die perfect moet zijn om goed de urine op te kunnen houden en te kunnen uitplassen.

Gezien de complexiteit van deze interventies is een specifieke, laparoscopische vervolgopleiding nodig, laat Fossion weten. “De gedachte is dat met gebruik van de robot de ingreep sneller aangeleerd kan worden en niet zo’n lange opleiding nodig zou zijn. Toch betwijfel ik dat.” Sommigen denken dat de robot de operatie uitvoert, maar dat is een misvatting. De chirurg, die de robot vanuit een console bedient, verricht de operatie.

Lees het complete artikel uit Medisch Contact - maart 2017

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Urologie
(040) 888 83 90

Online afspraak maken
met uw verwijsnummer

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving