Patiëntenervaring Henk

‘Ik dacht weg met die kanker. Dan kan ik door’

Met als klacht vaak te moeten plassen kwam Henk Bosveld (73) bij de huisarts terecht. Hier werd de PSA-waarde in het bloed gemeten. Normaal komt PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Bij een verhoogde waarde is verder onderzoek nodig. Daarom werd Henk doorverwezen naar de poli urologie in Máxima Medisch Centrum. Hier werd direct een biopt afgenomen, waarvan de uitslag niet positief was. Er was sprake van prostaatkanker.

“Van de uroloog kreeg ik meteen meerdere behandelopties aangeboden, waar ik zelf een keuze in mocht maken. Thuis ben ik me uitgebreid gaan verdiepen in de verschillende behandelmogelijkheden, voordat ik mijn definitieve keuze kenbaar maakte. Mijn voorkeur lag bij prostaatverwijdering met de Da Vinci robot, maar dit was niet mogelijk in MMC. “Samen met Dr. De Laet heb ik uiteindelijk gekozen voor een totale prostatectomie middels een kijkoperatie, waarbij de prostaat in zijn geheel verwijderd wordt. Ik dacht wegwezen met die kanker. Dan kan ik door.”

Uitzaaiingen
Zoals bij de meeste soorten kanker kunnen er ook bij prostaatkanker uitzaaiingen optreden. Ze komen vaker voor als de tumor buiten de prostaat groeit. Dan kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de lymfeklieren. Er was nog even onzekerheid of hier sprake van was. Maar in alle nuchterheid vertelt Henk dat dat bij hem gelukkig niet het geval was. Des te sneller was hij klaar met de behandeling.

Bijkomstige ongemakken
Achteraf heeft hij de periode toch als heftig ervaren, vooral het herstel dat allemaal ongemakken met zich meebrengt. Na een verblijf van twee dagen in het ziekenhuis mocht hij naar huis. “Na de ingreep kreeg ik een katheter die veertien dagen moest blijven zitten. Dan ben je gewoon beperkt. Daarnaast kreeg ik ook te horen dat ik zes maanden niet mocht fietsen. Dat was een domper voor iemand die veel fietst.”

Klachten herkennen
Ondanks zijn voorspoedige herstel, heeft Henk toch nog twee maal een bezoek aan de Spoedeisende Hulp moeten brengen. Het is vervelend als je thuis bent en dan toch twee keer terug moet naar het ziekenhuis. Maar als je niet weet wat het is, is het toch fijn dat je terug kan vallen op de medische hulp in het ziekenhuis. De eerste keer zat er veel bloed bij de urine. Gelukkig bleek dit normaal te zijn. Een aantal dagen later had Henk enorm last van buikpijn, maar gelukkig was dit ook een normale klacht. “Dat zijn bijkomstigheden. Maar ach, als dat het ergste is. Dus dat ben je eigenlijk snel weer vergeten.”

Volledig hersteld
Anderhalf jaar na de ingreep is Henk weer volledig hersteld. “Ik tennis weer drie maal per week, kan weer overal heen met de fiets en voel me weer helemaal fit.” Wel blijft hij nog onder controle in het ziekenhuis om te kijken of zijn PSA-waarde niet opnieuw stijgt.    

Henks partner: ‘Ook voor mij was het spannend’

Mevr. Bosveld: “Ik vond het een spannende periode, vooral de keuze voor de ingreep. Bestralen of opereren? Je weet niet waar je goed aan doet op dat moment.
Achteraf hebben we zeker de juiste keuze gemaakt. Henk praat heel gemakkelijk over de periode, maar achteraf is het heftig geweest. Vooral de eerste dagen na de operatie zorgde voor ongemakken. Ook omdat we nog twee maal terug moesten naar het ziekenhuis vanwege klachten. Je weet niet wat het is op dat moment. Achteraf viel het gelukkig mee, maar voor de zekerheid is het erg fijn dat je die bevestiging van het ziekenhuis krijgt.”

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen?

Urologie
(040) 888 83 90

Online afspraak maken
met uw verwijsnummer

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving